.

 

Tällä sivulla kaikki v. 2018 jäsenkirjeet aikajärjestyksessä, uusin ylimmäisenä.

Sisällysluettelo
1. Jäsenkirje tammikuu 2018
2. Hannes Mustakallion kirjoittama uuden vuoden runo
+ + + + + + + + + + + + +

1. Jäsenkirje tammikuussa 2018

Kirjeen lähettäjä: sukuseuran esimies / puheenjohtaja Hannu Mustakallio
Kirjeen aiheita:
- hyvän uuden vuoden toivotukset jäsenille
- viittaus lähimenneisyyteen ja katse tulevaan
- katsaus jäsenmäärään, myös sukuhaaroittain eriteltynä, jäsenmaksut
- kirjojen digitointiprojektit
- Kyläooppera Henrik ja Laura
- Facebook-ryhmä

Joensuussa 1.1.2018

Hyvät Henrik ja Laura Schwartzbergin sukuseuran jäsenet, rakkaat sukulaiset!

Haluan toivottaa kaikille sukuseuramme jäsenille hyvää ja onnellista vuotta 2018. Takanamme on Suomen itsenäisyyden juhlavuosi, jota omalta osaltamme toteutimme tunnuksella Yhdessä.

Sukuseurallamme on takanaan kolme ja puoli virallista toimintavuotta. Yhdistyksen hallitus piti ensimmäisen kokouksensa elokuussa 2014. Alamme vähitellen valmistautua seuraavaan sukukokoukseen, jonka pidämme kesällä 2019. Sukuseuran hallitus päättää kokoontumisen ajankohdasta ja paikasta alkaneen vuoden aikana.

Sukuseurallamme oli vuodenvaihteessa (31.12.2017) yhteensä 96 jäsentä, jotka jakautuivat eri haarojen kesken seuraavasti: Kusti 6, Maria (Malkki) 3, Henrik 3, Johannes 20, Jaakko 51, Jooseppi 10 ja Hanna (Riihikallio) 3. Kallen (Karl) haaran edustus puuttuu edelleen jäsenkunnastamme. Kenestä mahtaa tulla sukuseuran sadas jäsen? Meneekö ”maaginen” raja rikki alkaneen vuoden aikana?

Kiitän kaikkia teitä, jotka maksoitte viime vuoden jäsenmaksun lähinnä viime kesänä. Erityiskiitos teille, jotka osoititte kannatustanne tavallista jäsenmaksua (20 euroa) suuremmalla summalla!

Olethan tutustunut sukuseuran kotisivuihin? Ne löytyvät osoitteesta www.henrik-ja-laura.fi. Kotisivuilla on julkaistu jatkuvasti karttuva määrä tietoa suvustamme, sukuseurastamme ja sukukokouksistamme. Voit levittää tietoa kotisivuista sukusi piirissä ja ulkopuolisillekin. Mitään salasanoja ei tarvita.

Tällä kertaa viittaan vain kahteen asiakokonaisuuteen, jotka ovat tulleet kotisivuillemme viime vuoden aikana.

Ensiksi olemme digitoineet eli saattaneet sähköiseen muotoon Hannes Mustakallion esivanhemmistamme Henrikistä ja Laurasta kirjoittaman sukukirjan (”Henrik ja Laura Schwartzberg. Elämänkuvaus”). Kotisivujen etusivulla on linkki, jota klikkaamalla pääset lukemaan sukukirjaa.

Teos ilmestyi alun perin vuonna 1958. Monen kotikirjastosta se varmaan löytyy edelleenkin, mutta ei kaikkien. Teoksen avulla saamme runsaasti tietoja esivanhempiemme vaiheista. Kirja on iästään huolimatta säilyttänyt arvonsa myös kirkkohistoriallisena tutkimuksena.

Hannes Mustakallio kirjoitti elämäkertateoksen myös omasta isästään, lähetysjohtaja Jooseppi Mustakalliosta. Teos ”Joos Mustakallio, lehtori ja lähetysjohtaja” ilmestyi vuonna 1965. Paneudumme seuraavaksi tämän kirjan saattamiseen kaikkien kiinnostuneiden ulottuville.

Toiseksi on mieluista todeta, että Säräisniemen kirkossa Vaalassa esitettiin 17.8. - 20.8.2017 esivanhemmistamme kertova kyläooppera Henrik ja Laura. Järjestäjänä oli Veneheiton oopperayhdistys ry. Esitystä tukivat Vaalan kunta ja seurakunta sekä paikalliset yrittäjät. Koko esityshankkeen ”äitinä” oli Helena Vähäsarja-Haataja, jonka edesmennyt isä, opettaja Väinö Vähäsarja teki aikoinaan sukuamme eri tavoin tunnetuksi. Käsikirjoitus oli Seppo Kämäräisen, sovitus ja ohjaus Pauli Haatajan, musiikin sovitus ja johto Ida Maria Schwanin. Kertojana oli Eeva Virkkunen. Pääosissa olivat Katri Kantola (Laura) ja Riku Pelo (Henrik). Musiikkina oli Vanhan virsikirjan ja Siionin virsiä sekä Oskar Merikannon ja Risto Vähäsarjan sävelmiä.

Näytöksiä oli yhteensä seitsemän, joista yksi oli koululaisesitys. Kuulijoita oli eri näytöksissä yhteensä noin 750 – 800 henkeä. Viimeisenä esityspäivänä Säräisniemen kirkossa oli messu, johon sukuseuramme antoi oman panoksensa.

Kyläoopperan esittäminen oli paikallista aktiivisuutta, joka syntyi sukuseurastamme riippumatta. Sukuseuramme osallistui kuitenkin etukäteistiedottamiseen kertomalla tapahtumasta jäsenkirjeessä ja kotisivuilla. Ohjelmaesitteessä oli Vaalan kunnanjohtajan tervehdys, Hannu Mustakallion kirjoitus ”Henrik Schwartzberg (1811 – 1857) - Säräisniemen kappalainen” ja runsaasti mainoksia. Esitys sai runsaasti näkyvyyttä paikallislehti Tervareitissä sekä Kainuun Sanomissa ja Kalevassa.

Sukuseuran hallituksen jäsenet Kari ja Martti Mustakallio videoivat koko esityksen (1 t 25 min) ja tallensivat sen ”pilveen”. Tallenteen toimittaminen ei ole ollut mikään helppo juttu vaan on vaatinut runsaasti paneutumista asiaan. Video on ollut järjestäjien luvalla nähtävillä ”pilvessä” joulukuusta lähtien: osoite on https://drive.google.com/drive/folders/0B4bRGvixlYOccl9RMXFILW1IeEU (linkki myös kotisivujen etusivulla). Pilvessä on kolme kansiota: Kirjat ja artikkelit, KYLÄOOPPERA ja Sukutietoa.

Tallenteeseen sisältyvät myös esityksen käsikirjoitus (käsikirjoitukset), käsiohjelma ja lehtileikkeitä. Siitä on koottu DVD, joka on toimitettu sukuseuran lahjana joulun alla kaikille esiintyjille sekä seurakunnalle ja kunnalle. Karilta on tulossa kotisivuillemme vielä noin 100 kappaletta tekstitettyjä stillkuvia.

Suurin osa jäsenistämme kuuluu myös sukuseuran suljettuun Facebook-ryhmään.  Ryhmä on tarkoitettu vain sukuseuran jäsenille, ei muille sukulaisille. Jos haluat liittyä ryhmän jäseneksi, ilmoita siitä puheenjohtajalle. Kaikki eivät ole vielä aktivoineet saamaansa kutsua.

Facebook-ryhmässä voi kuka tahansa tiedottaa tai käydä keskustelua sukuun liittyvistä asioista. Voit olla mukana aktivoimassa keskustelua vuoden vaihduttua.

+++

Hallitus pohtii edelleen sitä, miten voisimme edistää sukuumme kohdistuvaa kiinnostusta ja harrastusta.  Tarvitsemme kuitenkin myös laajempia hartioita ja kaikkien jäsenten panosta. Vie sukuviestiä eteenpäin lähipiirissäsi ja kerro mahdollisuudesta liittyä seuraamme. Tarvittaessa voit olla yhteydessä sukuseuran sihteeriin tai puheenjohtajaan.

Lämpimin sukuterveisin

Henrik ja Laura Schwartzbergin sukuseura

c/o Valovuodentie 6, 80170 Joensuu

Pankkitili FI34 1330 3000 1373 42

Hannu Mustakallio, puheenjohtaja (perhe.mustakallio@kolumbus.fi , puh. 040 531 3214)
Katariina Mustakallio, varapuheenjohtaja (katariina.mustakallio@uta.fi)
Marja Heimonen, sihteeri (marja.heimonen1@gmail.com)
Kari Mustakallio, rahastonhoitaja (kari.j.mustakallio@kolumbus.fi)
Leena Carpén, hallituksen jäsen (leena.carpen@vtt.fi)
Tom Krusius, hallituksen jäsen (tom.krusius@pp.fimnet.fi)
Martti Mustakallio, hallituksen jäsen (martti.mustakallio@gmail.com)
Sanna Vuornos-Visto, hallituksen jäsen (sanna.vuornos@helsinki.fi)

+ + + + + + + + + ++ 

2. Uuden vuoden runo
Hannes Mustakallio, (Hengellinen kuukausilehti 1916, s. 9)

Uunna vuonna
Vuosi vaipuu hautaan,
siis, o Jeesus, auta
mua eteesi.
Poista synnin saasta,
vedä täältä maasta
valkeuteesi,
näkemään ja etsimään
sovitusta synneilleni,
myös elämälleni.

Enpä näe minä,
ellet näytä sinä,
omaa syytäni.
Synnin pimeässä
haparoin mä tässä;
kuule pyyntöni:
Näytä syntin´ synniksi
sekä sitte kuolos kautta
totuuteesi auta.

Totuutesi tiellä
pidä mua siellä
yksinkertaisna.
Its´ en taida käydä
enkä tietäs löytää,
ellet neuvo sa
tielles kulkemallesi,
jolla nöyränä mua pidä,
turhuudesta vedä.

Näin jos vuosi uusi
mulle muodostuisi
tosi uudeksi,
silloin Jeesukseni
suureks´ ilokseni
ikuisuudeksi
valonani oisi mun
puhdistaisi sydäntäni,
olis´ elämäni.

+ + + + + + 

 
.