.

Aa.

Osa tämän sivun teksteistä ja linkeistä "on kadonnut bittiavaruuteen". Valitan tapahtunutta. Sivu on niiltä osin  on luotava uudelleen. 

Hyvä sukuseuran jäsen,

Tälle Tietoa suvusta -sivustolle kokoamme henkilökuvauksia ja tietoa  suvulle merkittävistä tapahtumista. Olemme aloittaneet Biografiakeskuksen sivustolta pomituilla artikkeleilla. Löytyykö oman sukuhaarasi arkistoista tietoja, joiden uskoisit kiinnostavan sukulaisiasi ja antavan lisätietoa sukumme vaiheista. Ota sähköpostitse yhteytä Webmasteriin kari.j.mustakallio@kolumbus.fi. Hän kokoaa aineiston ja mahdollisesta julkaisemisesta päätetään seuran hallituksessa.

 
Alla on lukuisia linkkejä, joista löytyy lisätietoa suvun vaiheista. Näpäytä linkkiä, niin pääset lukemaan mielenkiintoisia asioita suvustamme ja siihen kuuluneista henkilöistä.
 
Mustakallion (Schwartzbergin) suku on noussut näkyväksi sivistyssuvuksi verraten myöhäisessä vaiheessa. Pyhäjoen Parhalahdella vaikutti 1800-luvun alussa torpparina muuan Jaakko (Jakob) Heikinpoika Mustakallio, jonka poika Heikki (Henrik) lähti opintielle ja luki papiksi. Hänen jälkeläisensä – osaksi Mustakallio-, osaksi Schwartzberg-nimisinä – ovat menestyksekkäästi toimineet kulttuuri- ja talouselämässä. Poikkeuksena useimmista muista sivistyssuvuista pappistraditio on säilynyt vahvana nykypäivään saakka
 
Aarne Mustakallio oli diplomi-insinööri ja toisen sukupolven tehtailija,  joka sai 1938 johdettavakseen isänsä Henrik Schwartzbergin johtaman Lahden Rautateollisuus Oy:n. Aarne Mustakallio jatkoi isänsä työtä rakentamalla yhtiöstä sotavuosien ja niitä seuranneen sotakorvaustuo-tannon jälkeen menestyvän vientiyrityksen.
 
Vuorineuvos Heikki Mustakallio seurasi 1970 veljeään Aarne Mustakalliota Lahden Rautateollisuus Oy:n toimitusjohtajana. Hän sai vedettäväkseen suvun omistaman konsernin, josta hänen isänsä oli luonut menestyvän konepajayrityksen ja hänen veljensä maailmalla arvostetun mekaanisen puunjalostusteollisuuden koneistajan.
 
Jooseppi Mustakallio 1857 – 1923  http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/3060/
Pohjalaiseen herännäissukuun syntynyt lääninrovasti ja lyseon lehtori Jooseppi Mustakallio kutsuttiin 1898 Suomen Lähetysseuran johtajaksi. Hänen 15 vuotta kestäneellä johtajakaudellaan Lähetysseuran työ laajeni voimakkaasti sekä kotimaassa että lähetyskentillä, ja seura liittyi orastavan kansainvälisen lähetysekumenian piiriin.
 
Henrik Schwartzberg 1811 – 1857  http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/5751/

Insinööri Henrik Schwartzberg edusti Suomen metalliteollisuuden uutta polvea, jonka toiminnan tuloksena metalliteollisuuden tuotanto siirtyi uusille, kehittyneemmille urille. Hän oli sekä opettaja että käytännön teollisuusvaikuttaja. Hän loi modernia teknologiaa edustavan Lahden Rautateollisuus Oy:n, josta muodostui aikaa myöten tiivis perheyhtiö, kun yhtiön omistus keskittyi Schwartzbergin ja hänen perheensä käsiin.

Johannes Schwartzberg 1846 – 19915 http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/6396/  

Johannes Schwartzberg vaikutti Kuopiossa lyseon rehtorina sekä tuomiorovastina ja oli piispa Gustaf Johanssonin läheisin työtoveri. Suomen suurimpiin kuuluneen seurakunnan paimen toimi pitkään kirkolliskokouksessa, säätyvaltiopäivillä ja raamatunkäännöskomiteassa.

 
Tähän Oulun artikkelin linkki.
 
.
.