.

Biografiakeskus

Tälle sivulla on linkkejä Biografiakeskuksen artikkeleihin, joissa kerrotaan suvun henkilöistä.

======================================================

Biografiakeskus/Talouselämän vaikuttajat (ei vaadi tunnuksi/kirjautumista)
Aarne Mustakallio 1909 – 1970  https://kansallisbiografia.fi/talousvaikuttajat/henkilo/1190 (ei vaadi kirjautumista)
Aarne Mustakallio oli diplomi-insinööri ja toisen sukupolven tehtailija,  joka sai 1938 johdettavakseen isänsä Henrik Schwartzbergin johtaman Lahden Rautateollisuus Oy:n. Aarne Mustakallio jatkoi isänsä työtä rakentamalla yhtiöstä sotavuosien ja niitä seuranneen sotakorvaustuotannon jälkeen menestyvän vientiyrityksen.
 
Heikki Mustakallio 1924 – 1998  https://kansallisbiografia.fi/talousvaikuttajat/henkilo/1604  (ei vaadi kirjautumista)
Vuorineuvos Heikki Mustakallio seurasi 1970 veljeään Aarne Mustakalliota Lahden Rautateollisuus Oy:n toimitusjohtajana. Hän sai vedettäväkseen suvun omistaman konsernin, josta hänen isänsä oli luonut menestyvän konepajayrityksen ja hänen veljensä maailmalla arvostetun mekaanisen puunjalostusteollisuuden koneistajan.
 
=======================================================
Biografiakeskus/Kansallisbiografia  (vaatii tunnukset/kirjautumisen Kansallisbiografiaan)
Mustakallion (Schwartzbergin) suku on noussut näkyväksi sivistyssuvuksi verraten myöhäisessä vaiheessa. Pyhäjoen Parhalahdella vaikutti 1800-luvun alussa torpparina muuan Jaakko (Jakob) Heikinpoika Mustakallio, jonka poika Heikki (Henrik) lähti opintielle ja luki papiksi. Hänen jälkeläisensä – osaksi Mustakallio-, osaksi Schwartzberg-nimisinä – ovat menestyksekkäästi toimineet kulttuuri- ja talouselämässä. Poikkeuksena useimmista muista sivistyssuvuista pappistraditio on säilynyt vahvana nykypäivään saakka.
Kirj.: Veli-Matti Autio
 
 
Jooseppi Mustakallio 1857 – 1923  http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/3060/  
Pohjalaiseen herännäissukuun syntynyt lääninrovasti ja lyseon lehtori Jooseppi Mustakallio kutsuttiin 1898 Suomen Lähetysseuran johtajaksi. Hänen 15 vuotta kestäneellä johtajakaudellaan Lähetysseuran työ laajeni voimakkaasti sekä kotimaassa että lähetyskentillä, ja seura liittyi orastavan kansainvälisen lähetysekumenian piiriin.
 
Henrik Schwartzberg 1811 – 1857  http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/5751/  
Insinööri Henrik Schwartzberg edusti Suomen metalliteollisuuden uutta polvea, jonka toiminnan tuloksena metalliteollisuuden tuotanto siirtyi uusille, kehittyneemmille urille. Hän oli sekä opettaja että käytännön teollisuusvaikuttaja. Hän loi modernia teknologiaa edustavan Lahden Rautateollisuus Oy:n, josta muodostui aikaa myöten tiivis perheyhtiö, kun yhtiön omistus keskittyi Schwartzbergin ja hänen perheensä käsiin.

Johannes Schwartzberg 1846 – 19915  http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/6396/   
Johannes Schwartzberg vaikutti Kuopiossa lyseon rehtorina sekä tuomiorovastina ja oli piispa Gustaf Johanssonin läheisin työtoveri. Suomen suurimpiin kuuluneen seurakunnan paimen toimi pitkään kirkolliskokouksessa, säätyvaltiopäivillä ja raamatunkäännöskomiteassa.
 
 
 
.