Henrik ja Laura Schwartzbergin sukuseura ry. Sukukokous Helsingissä 6.8.2016.

Tällä sivulla
   - Päätössanat, Hannu Mustakallio
   - Iltahartaus
           - Raamatunlukua, Sanna Vuornos-Visto
           - Puhe, Sami Mustakallio

Päätössanat

Hannu Mustakallio

Rakkaat sukulaiset!

Henrik ja Laura Schwartzbergin sukuseuran ensimmäinen sukukokous on päättymässä. Olemme tämän päivän aikana eri tavoin voineet tutustua sekä juhlavuottaan viettävään kantaäitiimme Lauraan että toinen toisiimme. Niin kuin tämän päivän aikana on todettu, meitä ei olisi ilman Lauran elämää emmekä me olisi voineet tänään kokoontua yhteen, ellei Lauraa olisi ollut olemassa

Samalla kun olemme tutustuneet Lauran elämänvaiheisiin sen tiedon mukaan, joka meille on hänestä välittynyt, olemme voineet jokainen muodostaa hänestä oman käsityksemme. Vaikka hän eli aivan toisenlaisena aikana kuin nykyaika on, voimme vieläkin ihailla sitä miten hän selviytyi monesti vaikean Henrikinsä ja suuren lapsilaumansa kanssa. Hänen elämänsä tarjoaa esimerkin myös siitä, kuinka tärkeitä ystävät ja sukulaiset voivat aivan konkreettisesti olla, myös silloin, kun on kysymys elämän perusedellytyksien turvaamisesta.

Toivottavasti olemme myös täyttäneet sen tavoitteen, että olisimme oppineet tuntemaan toisiamme entistä paremmin ja että olisimme saaneet lisää kipinää sukumme perinteiden vaalimiseen ja tunnetuksi tekemiseen oman sukuseuramme välityksellä. Monien mullistusten keskellä on hyvä, että voimme rakentaa omaa sukuidentiteettiämme – tiedämme itse kukin, kenestä olemme lähtöisin ja mistä olemme kotoisin.

Haluan kiittää lämpimästi sukuseuran hallituksen jäseniä, jotka ovat kanssani valmistelleet ja toteuttaneet tämän päivän. Kiitän myös kaikkia muita, jotka ovat antaneet oman panoksensa yhdessäoloomme ja virallisten kokousasioiden käsittelyyn puheenjohtajana  toiminutta Marttia, Sami-pappia ja nuoria muusikoitamme unohtamatta. Myös musiikin harrastaminen sukumme piirissä on osaltaan Lauran perintöä, vaikka myös Henrik tuli jo ylioppilasaikanaan tunnetuksi paitsi ”hupaisena toverina” myös laulajana, joka ”takertui” harrastukseensa eräiden arvioiden mukaan jopa ”liiallisesti”.

Lämmin kiitos teille jokaiselle, jotka halusitte osallistua tähän sukukokoukseen, osa pitkänkin matkan päästä. Sukuseuran hallitukselle on hyväksytty toimintasuunnitelma, joka ulottuu kolmen vuoden päähän, seuraavaan sukukokoukseen saakka. Toivon, että teillä on vietävänä hyviä terveisiä kaikille läheisillenne. Antakaa myös palautetta toiminnastamme.

Tavataan viimeistään kolmen vuoden kuluttua!  

 

 Iltahartaus 

Virsi 288 Silmäisi eteen Jeesus
Virren sanat on kirjoittanut Lauran isoveli, runoilija Lars Stenbäck, alun perin ruotsiksi För Jesu milda ögon. Runo sisältyi runosarjaan Sointuja (Accorder) ja ilmestyi ensikerran pietistisessä viikkolehdessä Evangelisk Veckoblad vuonna 1839 eli samana vuonna Laura Stenbäck ja Henrik Schwartzberg menivät naimisiin. Evankelisen herätysliikkeen Sionin Kanteleeseen laulu otettiin 1881.
1.                                                  2.                                                        3.                                                    4.
Silmäisi eteen, Jeesus,             Silmäisi nähden, Jeesus,             Silmäisi eteen, Jeesus,              Silmiisi katson, Jeesus.
Tuon sydämeni syntisen          tein syntiä ja rikoin lain.             nyt syntieni taakan tuon          Jos tuonionkin kuulisin,
ja paljastan sen kurjuuden      Nyt tuomariini katson vain,        ja ikävöivän katseen luon        niin katson hyljättynäkin
Silmäisi eteen, Jeesus.             silmiisi helliin, Jeesus.                  silmiisi helliin, Jeesus.              silmiisi helliin, Jeesus.

Käyttöohje: Avaa sivu mahdollisimman leveäksi kuvaruudulla, jotta virren eri säkeistöjen tekstit jouksuttuvat oikein.


Raamatunlukua, Luuk. 19: 41-48 
Sanna Vuornos-Visto

Kun Jeesus tuli lähemmäksi ja näki kaupungin (Jerusalemin), hän puhkesi itkuun sen tähden ja sanoi: ”Kunpa sinäkin tänä päivänä ymmärtäisit, missä turvasi on! Mutta nyt se on sinun silmiltäsi kätketty. Vielä tulet näkemään ajan, jolloin viholliset rakentavat ympärillesi vallin, saartavat sinut ja käyvät kimppuusi joka puolelta. He murskaavat maan tasalle sinut ja sinun asukkaasi. Sinuun ei jätetä kiveä kiven päälle, koska et tajunnut etsikkoaikaasi.” Jeesus meni temppeliin ja alkoi ajaa ulos niitä, jotka siellä kävivät kauppaa. Hän sanoi heille: ”On kirjoitettu: ’Minun huoneeni on oleva rukouksen huone.’ Mutta te olette tehneet siitä rosvojen luolan.” Hän opetti sitten joka päivä temppelissä. 

Puhe 
Sami Mustakallio

Kunpa sinäkin ymmärtäisit, missä turvasi on! Tämä oli viime pyhän evankeliumitekstistä Luukkaan 19 lukua. Etsikkoaikoja, voisiko niitä olla missä iässä vain, miksei.

Olemme perehtyneet tänään Lauraan vaimona ja naisena - tätä iltahartautta eilen laatiessani en tiennyt, mitä tänään Laurasta olemme löytäneet, niinpä jatkan Luuk. 10:39–41, joka kuuluu näin: 

Ja heidän vaeltaessaan hän meni muutamaan kylään. Niin eräs nainen, nimeltä Martta, otti hänet kotiinsa. Ja hänellä oli sisar, Maria niminen, joka asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettansa. Mutta Martta puuhasi monissa palvelustoimissa; ja hän tuli ja sanoi: "Herra, etkö sinä välitä mitään siitä, että sisareni on jättänyt minut yksinäni palvelemaan? Sano siis hänelle, että hän minua auttaisi." Herra vastasi ja sanoi hänelle: "Martta, Martta, moninaisista sinä huolehdit ja hätäilet, mutta tarpeellisia on vähän, tai yksi ainoa. Maria on valinnut hyvän osan, jota ei häneltä oteta pois. 

Jeesus tuli Martan kotiin ja alkoi puhumaan. Maria istuutui Jeesuksen jalkojen juureen ja kuunteli Jeesuksen puhetta, mutta Martta vetäytyi pois (alkutekstin mukaan) palvelutöihin, ehkä kyökissä valmisti ruokaa Herralle. Olisiko siis elämässämme etsikkoajan keskellä piilossa hyvä osa, jota meiltä ei oteta pois. 

Synnintunnustuksista eräs käytetty kuuluu: Oi sinä kaikkein armollisin, ristiinnaulittu Herra Jeesus Kristus. Armahda minua, vaivaista syntistä, ja katso puoleeni laupeutesi silmin, niin kuin sinä katsoit Pietariin, kun hän oli kieltänyt sinut, ja niin kuin sinä katsoit syntiseen naiseen fariseuksen kodissa ja ryöväriin ristinpuulla. Anna minulle pyhä armosi, että minä niin kuin Pietari itkisin syntejäni, niin kuin syntinen nainen sinua sydämestäni rakastaisin ja ryövärin kanssa saisin katsella pyhiä kasvojasi taivaassa iankaikkisesti. 

Miksi otin juuri tämän? Osa siitä kuuluu – ja niin kuin sinä katsoit syntiseen naiseen. 

Toinen – ja ryöväriin ristinpuulla. 

Olemme samalla syntisiä ja vanhurskaita. Amen. 

Päätösvirsi 
Virsi 600 Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan
Tämän virren sanat kirjoitti saksalainen pappi Dietrich Bonhoeffer Berliinin vankilassa toisen maailman sodan aikana. Sanat hän kirjoitti kirjeeseen perheelleen. Dietrich kuului natsisminvastaiseen vastarintaliikkeeseen ja oli joutunut vangituksi. Hänet teloitettiin Flossenburgin keskitysleirillä Baijerissa 1945.

1                                                                                                 4.
Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan                           Kun pahan valta kasvaa ympärillä,
olemme kaikki hiljaa kätketyt.                                             vahvista ääni toisen maailman,
Me saamme luottaa uskolliseen Luojaan,                          niin että uusen virren sävelillä
yhdessä käydä uuteen aikaan nyt.                                        kuulemme kanssasi jo laulavan.

2.                                                                                                 5.
Jos ahdistuksen tie on edessämme,                                    Hyvyyden voiman uskollinen suoja
myös silloin Kristus meitä kuljettaa.                                   piirittää meitä, kuinka käyneekin.
Annamme Isän käsiin elämämme.                                       Illasta aamuun kanssamme on luoja.
Hän itse meille rauhan valmistaa.                                        Häneltä saamme huomispäivänkin.

3.
Suo, Herra, toivon kynttilöiden loistaa,
tyyneksi, lämpimäksi liekki luo.
Valaiset pimeän, voit pelot poistaa. 
Jää keskellemme, Kristus, rauha tuo!