.

Sukukokous Helsingissä 17.8.2019

Sukuseuran kotisivut

Kari Mustakallio

Sukuseuran kotisivut ovat olleet käytössä runsaan 3 vuoden ajan. Tietojen kokoaminen aloitettiin tallentamalla Rokualla pidetyn sukukokouksen tapahtumat. Tuolloin esitystapa oli ehkä hieman ”hakusessa”. Meillä kenelläkään (=sukuseuran hallitus) ei ollut kokemusta WordPress-alustan käytöstä emmekä vieläkään hallitse sen suomista mahdollisuuksista kuin pienen murto-osan verran.

Perinteisestä sivuntaitto-ohjelmasta WordPress poikkeaa mm. siinä, että sivuja voidaan editoida koska tahansa. Tekstiä ja kuvia voi lisätä tai poistaa tarpeen mukaan ja tällä tavoin sisältö pysyy aina ajan tasalla.

WordPress on hyvin monipuolinen, kaikkeen taipuva, alun perin blogien luomiseen ja ylläpitoon tarkoitettu työkalu. Sanotaan, että se on maailman laajimmin käytetty, avoimeen lähdekoodiin perustuva sisällönhallintaohjelma.

Käyttöominaisuuksiltaan ja mahdollisuuksiltaan se päihittää kirkkaasti tavalliset taitto-ohjelmat kuten InDesignin ja FrameMakerin.

Kotisivuja varten sukuseura on tehnyt sopimuksen porilaisen konesalin kanssa. Sivuston toiminnallinen suunnitttelu ja layout tehtiin yhdessä kotisivu- ja kirjapainoalalla toimivan yhtiön kanssa.  Kotisivuja toimitetaan olemalla suorassa yhteydessä konesalissa olevaan tiedostoon, jolloin toimittaja (webmaster) voi käyttää omaa, tavallista tietokonettaan. Hänen ei tarvitse hankkia kalliita ohjelmia ja käyttäjälle (sukuseura) se mahdollistaa pääsyn markkinoiden huipputason tietotekniikkaan kohtuukustannuksin.

 Etusivun violetissa yläpalkissa on linkki kahdelletoista pääsivulle ja jokaisella niistä on lukuisia alasivuja. Tietoa kokoamme mahdollisimman kattavasti sukuseuran tapahtumista ja tallennamme suvun historiaa. Lähteenä ovat hallituksen jäsenet ja satunnaiset sukukontaktit, joista muutamat ovat hyvinkin arvokkaita.

Pyrimme tekemään sivuilla vierailun mahdollisimman helpoksi. Ajan mittaan olemme lisänneet pikalinkkejä useille sivuille. Niinpä esimerkiksi Toimintakertomukset-sivun pääsivulla on viisi suoraa linkkiä eri vuosien toimintakertomuksiin.

Samalla tavoin 2019 Helsinki -sukukokouksen otsikon alla on yhteensä 15 alaotsikkoa suoran linkin takana. Tällä tavoin asiasta toiseen pääsee hiiren napautuksella eikä sivuja tarvitse veivata edestakaisin.

WordPress-ohjelmistossa on kävijälaskuri, joka rekisteröi kaikki käynnit. Se laskee sivuille tehdyt vierailut yksittäisten kävijöiden (visitor) ja kokonaiskävijämäärän (total visits) mukaan. Laskuri ei pysty tunnistamaan mistä osoitteesta yhteydenotto on tullut.

Oheinen graafi (punainen ja sininen käyrästö) kertoo esim, että 7.9.2019 sivulle on tehty käyntejä noin sadasta nettiosoitteesta ja niistä käsin sivut on avattu n. 215 kertaa.
Toisin sanoen, hyvin monessa osoitteessa yhteys sukusivuille on katkaistu ja saman päivän aikana sivustolle on palattu uudelleen. Tämä on tietysti hyväksyttyä, joskus tarkoituksenmukaistakin. Mutta se tekee käytön hankalaksi.
Suosittelen yläpalkin hakemiston ja eri sivuilla olevien linkkien käyttöä, jolloin liikkuminen asiasta toiseen käy sujuvasti.

Uusin palvelumuotomme on tiedostojen tarjoaminen pilvipalvelun kautta. Ajamme sitä parhaillaan sisään (syyskuu 2019) ja siitä tiedotetaan aikanaan seuran jäsenille.

Pilvipalvelussa sivulta toiselle siirtyminen on tietyissä tapauksissa edellä kuvattua hankalampaa, sillä uuden sivun avaaminen saattaa edellyttää avoinna olevan sivun sulkemista.

Pilven vahvuus on sen käyttövarmuus ja se, että järjestelmä mahdollistaa sukuseuralle hyvinkin suurien teksti- ja kuvatiedostojen tallentamisen ja käyttäjille miellyttävän lukukokemuksen.
Kaikki sukuseuran toimintaan liittyvät viralliset dokumentit perustamisasiakirjasta lähtien on tallennettu pilveen.

 

.