Sukututkimus

Sisältö:

Sukumatrikkeli
Geneettinen sukututkimus
1958 Sukutaulut

========================================

Sukumatrikkeli

Schwartzbergin–Mustakallion suvun matrikkeli, Henrik ja Laura Schwartzberg sekä kolme seuraavaa sukupolvea on tietoteos, joka on ilmestynyt toukokuussa 2024. Matrikkeli on saatavissa sekä digitaalisena julkaisuna että painettuna kirjana. Kustantajana on Henrik ja Laura Schwartzbergin sukuseura ry.

Matrikkelissa julkaistaan henkilötiedot suvun neljästä ensimmäisestä sukupolvesta. Lisäksi siinä julkaistaan 156 henkilökuvaa, joista vanhin on Laura Schwartzbergin kuva vuodelta 1864. Kolmantena aineistona ovat lyhyet elämäkerrat eli elämänkuvaukset, jotka koskevat suvun kolmatta ja neljättä sukupolvea. Elämänkuvausten määrä on 68. Ne liittyvät yhtä lukuun ottamatta kaikkiin sukuhaaroihin.  

Tietomme suvustamme lisääntyvät. Samalla nousee kiinnostaviksi asioita, joista emme vielä tiedä juuri mitään.

 

Matrikkelin hinta on perinteisesti painettuna 35 euroa (sisältää lähetyskulut). Painetun version tilaajille lähetämme myös digitaalisen version.
Voit tilata sukumatrikkelia sukuseuran taloudenhoitajalta Martti Mustakalliolta (martti.mustakallio@gmail.com). Ilmoita viestissä nimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi.

Pyydämme suorittamaan maksun etukäteen Henrik ja Laura Schwartzbergin sukuseuran tilille
FI57 5236 0420 2375 18.  Kirjoita viestikenttään nimesi ja Matrikkelin painettu versio x kappaletta.

Ala linkit kolmeen matrikkeliin liityvään asiakirjaan.
Jäsenkirje 2024-03
Jäsenkirje 2024-03 Sukumatrikkelin johdanto
Jäsenkirje 2024-03 Luettelo valokuvista

========================================
Geneettinen sukututkimus

Tom Krusius
20.4.2021

Geneettinen sukututkimus

Tutkimalla henkilön perimää DNA-tutkimuksilla voidaan löytää ns. DNA-sukulaisia, tunnistaa yhteisiä esivanhempia ja saada tietoja esivanhempien alkuperästä. DNA-tutkimukset täydentävät perinteistä sukututkimusta. Sen lisäksi ne antavat tietoa siitä, mitä kautta ja milloin isä- ja äitilinjan henkilöt ovat vaeltaneet Suomeen.

Haploryhmä on ihmisen perimän tyyppi, joka on eri alkuperää olevilla väestöryhmillä erilainen. Haploryhmä määritetään sekä isälinjalle että äitilinjalle. Haploryhmiä vertailemalla voidaan selvittää kansojen sukulaisuuksia ja alkuperää.

DNA-testejä on kolmenlaisia:

  • Isälinjan testit eli Y-DNA-testit miehille.
  • Äitilinjan testit eli mitokondriaalisen DNA:n testit (mtDNA-testit) naisille ja miehille.
  • Etäserkkutestit naisille ja miehille.

Henrik ja Laura Schwartzbergin sukuseura on tutkinut sekä Henrikin isälinjaa että Lauran äitilinjaa. Näytteet DNA-tutkimuksiin on saatu Henrikin isälinjan ja Lauran äitilinjan nykyisin eläviltä jälkeläisiltä. Tutkimusten tulokset on esitelty pilvipalvelussa, joka on sukuseuran jäsenten käytössä.

Laajempi kuvaus geneettisestä sukututkimuksesta:
Geneettinen sukututkimus  

Isä-linja
Mustakallion isälinjan
selvittämiseksi tutkittiin Henrik Schwartzbergin lapsenlapsenlapsenlapsesta tutkittiin Y-DNA-67- ja Big-Y-testit. 
Tulokset vahvistavat perinteisellä sukututkimuksella saatuja tuloksia siitä, että Henrik Schwartzbergin isoisänisä, Olof Jönsinpoika Lindblad, on tullut Keski-Ruotsin Vesterbottenista Keski-Pohjanmaalle, Pyhäjoelle 1730-luvulla.
Pilvestä löytyvät seuraavat uudet asiakirjat
- Henrik Schwartzbergin isälinja Luettelo 2021-04-11 (Henrik + 3 sukupolvea)
- Henrik Schwartzbergin isälinja Artikkeli 2021-04-28
     (Olof Jönsinpoika Lindblad – Mustakallion suvun isälinjan vanhin tunnettu esi-isä)
Linkki pilveen  (40 Jäsenet / Sukututkimus).

Äiti-linja
Katarina Östenintytär Sursillin mtDNA:n haploryhmä on selvitetty.
MtDNA-tulos varmistaa Katarina Östenintytär Sursillista lähtevän äitilinjan Laura Schwartzbergin tyttärentyttärentyttäreen.
Tiedote asiasta on pilvessä (40 Jäsenet /sukututkimus: Laura Katarina Schwartzbergin äitilinja Artikkeli)
Laura Katarina Schwartzbergin (o.s. Stenbäck) äitilinja on kuvattu 10 sukupolvea taaksepäin. 
Kuvaus on pilvessä
(40 Jäsenet / Sukututkimus: Laura Katarina Schwartzbergin o.s. Stenbäck äitilinja Luettelo).
Linkki pilveen  (40 Jäsenet / Sukututkimus).

========================================
1958 Sukutaulut (Hannes Joosepinpoika)

1958 julkaistiin Hannes Joos(ep)in poika Mustakallion isovanhemmistaan kirjoittama kirja Henrik ja Laura Schwartzberg. Elämänkuvaus. Kirjaa kirjoittaessaan Hannes kokosi samalla myös Henrik ja Laura Schwartzbergin jälkeläisten tietoja ja kirjoitti ne kirjoituskoneella Sukutauluihin nro 1-180 noin vuonna 1957. Sukutaulut levisivät monisteina sukulaisten keskuuteen.

Alussa on saatteena Hanneksen kaksi kirjettä serkulleen Sakari (Johanneksen poika) Mustakalliolle. Kirjeet käsittelevät em. kirjan painattamista ym. Hanneksen allekirjoituksena on hauska nimimerkki Pakana, siksi häntä sanottiin myös Pakana-Hannekseksi. Olihan hänen isänsä, Jooseppi, ollut Suomen Lähetysseuran johtaja.

Kirjeiden jälkeen on käsinkirjoitettu sisällysluettelo sukutauluihin, luettelon on laatinut Asko Mustakallio (Johanneksen pojan Juho Mustakallion poika). Sisällysluettelon jälkeen Hannes kertoo ensin Henrik Schwartzbergin esivanhemmista. Sitten alkavat sukutaulut.

Alkuperäiset koneella kirjoitetut sukutaulut ovat kadoksissa, mutta meillä  on skannattuna monissa kopioinneissa haalistuneet kappaleet, jotka Sanna Vuornos-Visto (Johanneksen Minna-tyttären Erkki-pojan Tuomas-pojan tytär) on saanut Asko Mustakallion tyttäreltä Marja Heimoselta. Monisteissa on mukana eri ihmisten käsinkirjoitettuja muistiinpanoja.
Jos joku löytää joskus parempikuntoiset, alkuperäisemmät monisteet, niin mielihyvin skannaisimme ne arkistoomme. Sukuseurallamme on myös suunnitelma sukukirjasta, jossa kaikki sukuhaarat olisi päivitetty tämän monisteen mukaan vuodesta 1957 nykypäivään asti. Tätä päivitystä on jo tehtykin esim. Kustin sukuhaarassa Laura Yrjönmäen toimesta.

Koska nämä sukutaulut sisältävät runsaasti elossa olevien henkilöiden tietoja, ei niitä voida julkaista, mutta niitä on käytetty sukukirjan teossa (4 sukupolvea).

 

Henrik ja Laura Schwartzbergin perhe

Alla linkki luetteloon, jossa on Henrik ja Laura sekä heidän lapsensa puolisoineen.
Henrik ja Laura Schwartzbergin perhe

Sukupuu - 3 sukupolvea

Alla kaksi linkkiä sukupuuhun, jossa näkyy Henrik ja Laura sekä kaksi seuraavaa sukupolvea sekä kolmannen sukupolven lapsien lukumäärä. 
- Ensimmäinen linkki avaa version, joka mahtuu tulostettaessa yhdelle sivulle, mutta teksti on melko pientä.
- Toinen linkki avaa version, joka tulostuu 3:lle sivulle ja teksti on normaalikokoista.
Sukupuu 3 sukupolvea 1 llä sivulla
Sukupuu 3 sukupolvea 3 lla sivulla

Alla sukupuutaulukon alkua.

 

============================================================

Alla ote Hannes Mustakallion tekemästä "1958 Sukutaulut"

 

 

 

xxx