.

Kulttuurikeskus Sofian seinämosaiikki-ikonin tarina 

Kappelisiiven kahden kerroksen korkuista ulkoseinää komistaa jättimäinen mosaiikki-ikoni. Se koostuu pienistä mosaiikkipaloista, joita taideteoksessa on n. 350.000.

++ + + + + + + + +
 
Pyhän Viisauden kappelin ulkoseinässä oleva mosaiikki-ikoni kuvaa Kristuksen syntymään liittyviä eri teemoja: Keskeisenä hahmona on Neitsyt Maria, Jumalansynnyttäjä; Pyhä Joosef seuraa tapahtunutta ihmettä; Salome ja kätilö auttavat synnytyksessä; enkelikuoro ylistää ihmiseksi tullutta Jumalaa, paimenet vartioivat laumaansa, Betlehemin tähti johdatti itämaan tietäjät Jeesuksen luo, itämaantietäjät kantavat kultaa, mirhaa ja suitsukkeita; tapahtumapaikkana on luola; eläinkunta, lampaat ja härät ovat läsnä. 
 
Mosaiikki siunattiin käyttöön Sofian 10-vuotisjuhlavuonna, syksyllä 2017. Projektin kustannusarvio oli 100 000 euroa. Hanke toteutettiin lahjoitusvaroin.
 
Näin isoa mosaiikkia (sen koko on 30 m2) ei Suomessa aiemmin tiettävästi ole toteutettu. Hankkeen suunnittelu ja toteutus kesti noin kaksi vuotta. Suunnittelussa oli mukana suomalaisia ikoniasiantuntijoita. Joulumosaiikki sopii mainiosti suomalaiseen kristillisyyteen. Jumala Kristuksessa tuli ihmiseksi filantropiasta, rakkaudesta meitä kohtaan. Joulu on siten kaikkien juhlien äiti. Mosaiikki välittää tätä valon ja rakkauden sanomaa ympäri vuoden. 
 
Mosaiikin varsinaiseen tekemiseen meni vuosi, jolloin 5-henkinen serbialainen tiimi teki mosaiikkia. Työtä johtivat Serbian nuoren polven johtavat mosaiikkitaitelijat Mirko Cetkovic ja Dusan Rafailovic Belgradista. He ovat opiskelleet yhdessä yliopistossa Belgradissa ja edelleen työskentelevät yhdessä niin kotimaassaan kuin ulkomailla. Tämä mosaiikki on tyyliltään ja värimaailmaltaan varhaiskristillinen. Sen esikuvana on muun muassa San Apollinare Nuovo -basilikan mosaiikkien edustama tyyli. 
 
Mosaiikki tehtiin Serbiassa ja kuljetettiin Suomeen rekkakyydillä. Mosaiikki tuotiin paloina (yhteensä 27 kpl), jotka olivat pakattu sitä varten tehtyihin erikoislaatikoihin. Mosaiikki koottiin sitten paikan päällä niin kuin palapeli. Mosaiikki on tehty noin 350 000 kivi- ja smaltipalasta. Tarkkaa määrää oli mahdoton laskea, mm. palojen eri koosta johtuen. Smalti oli tuotu Venetsiasta (Italia), Orsoni –nimisestä yrityksestä, joka on maailman tunnetuimpia alan yrityksiä. Luonnonkivi on Serbiasta. Smaltin ja luonnonkiven käyttö luo luonnollisen ja värikkään mosaiikkikuvan
Yksityiskohta mosaiikki-ikonista.
 
Teksti:
 Inna Tölli
Kulttuurisihteeri
Suomen ortodoksisen kulttuurikeskuksen säätiö
Kulttuurikeskus Sofia
.